De vereniging

L.P.S.V. „Aesculapius” is de studievereniging voor de opleidingen Bio-Farmaceutische Wetenschappen, Bio-Pharmaceutical Sciences en Farmacie in Leiden. „Aesculapius” komt van de Latijnse vertaling van het Griekse Ασκληπιός, de halfgod van de geneeskunde en de genezing. „Aesculapius” is een levendige, gezellige vereniging die de afgelopen jaren een sterke groei heeft doorgemaakt. Inmiddels telt onze achterban bijna 1600 leden!

Geschiedenis

De Leidsche Pharmaceutische Studenten-Vereeniging „Aesculapius” werd opgericht in 1885 en is daarmee de oudste studievereniging van Leiden. In eerste instantie vertegenwoordigde „Aesculapius” de studenten Farmacie, maar helaas kwam er in 1985 een einde aan die studie aan de Leidse universiteit, door een centralisatie van de master Farmacie. De faculteit was het hier natuurlijk niet mee eens en richtte de studie Bio-Farmaceutische Wetenschappen (BFW) om toch de farmaceutische kennis niet kwijt te raken. Bij BFW word je opgeleid tot geneesmiddelenonderzoeker, maar sinds 2016 is het toch weer mogelijk geworden om apotheker te worden in Leiden. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR) hebben in dat jaar een splinternieuwe master Farmacie opgezet. Bachelorstudenten BFW hebben nu dus weer de kans om af te studeren in de richting farmacie. De nieuwe master geeft de mogelijkheid aan studenten met een bachelor BFW (met de specialisatie Farmacie) of een bachelor Farmacie uit Groningen of Utrecht om in Leiden als apotheker te kunnen afstuderen. Kortom, sinds 2016 is „Aesculapius” niet meer alleen de studievereniging voor BFW, maar samen met de studievereniging de Medische Faculteit der Leidse Studenten (M.F.L.S.) ook de studievereniging voor Farmacie.

Contacten

„Aesculapius” heeft korte lijntjes met de opleidingsbureaus van BFW en Farmacie en met het onderzoeksinstituut dat aan de studie verbonden is. Verder maken wij deel uit van de Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging (K.N.P.S.V.), de landelijke overkoepelende studievereniging voor (Bio-)Farmacie. Daardoor hebben wij veel contact met de andere afdelingen van de K.N.P.S.V. namelijk de studieverenigingen G.F.S.V. “Pharmaciae Sacrum” uit Groningen, U.P.S.V. “Unitas Pharmaceuticorum” uit Utrecht en de VCSVU uit Amsterdam. Daarnaast heeft „Aesculapius” vanzelfsprekend veel contacten met bedrijven en instanties in de farmaceutische wereld.

Wat heeft „Aesculapius” te bieden?

„Aesculapius” probeert iets te bieden voor ieder lid, ongeacht zijn of haar interesses. Zo hebben we een groot aantal educatieve activiteiten zoals excursies in het binnen- en buitenland, lunchlezingen en symposia. Voor degene die gewoon wat ontspanning wil naast de studie is er dan weer een scala aan sociale activiteiten. Denk hierbij aan onze maandelijkse borrel, feestjes, eerste- en ouderejaarsactiviteiten, eerste- en ouderejaarsweekenden, barbecues en ga zo maar door. Een greep uit de activiteiten die „Aesculapius” organiseert kun je HIER vinden!

Naast het aanbieden van vele activiteiten, doet „Aesculapius” natuurlijk nog veel meer. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om, als je lid bent, je studieboeken met korting te bestellen via onze website. Maar we bieden ook een verenigingsblad, genaamd de SQ-linair (die vier keer per jaar uitkomt), en een jaarlijkse almanak aan voor al onze leden.

Wil je jezelf nog verder ontwikkelen en andere aesculapen beter leren kennen? Geef je dan op voor een van onze vele commissies! Hier kan je jezelf verbreden en verschillende essentiële vaardigheden opdoen, maar ook heel veel lol hebben en je creativiteit de vrije loop laten gaan. Meer informatie over de commissies? Klik dan HIER.

Heb je nog vragen over „Aesculapius”, activiteiten, commissies of andere zaken, kom dan vooral even langs op ’t Hok of stuur een mailtje naar bestuur@aesculapius.nl.

Je vindt ons hier

Contact opnemen?

L.P.S.V. „Aesculapius”

Einsteinweg 55
2333CC LEIDEN
Telefoonnummer: 071-5274601
e-mail: bestuur@aesculapius.nl

Postadres:
Ab-actiaat t.a.v. I.F.C. Blom
Gorlaeus Laboratoria
Postbus 9502
2300RA LEIDEN